Podengo Portugês – världens bästa kompis 

Podengon tillhör de raser som kallas urhundar av vinthundstyp och är känd i Portugal sedan 1100-talet. De används i hemlandet till kaninjakt i byarna och som ”larmare” på gårdarna vilket kan göra att de kan uppfattas som skälliga. De är mycket bra kaninjägare och jagar i flock. Den minsta varianten jagar dock inom skotthåll och arbetar förarnära.

Den mer planerade aveln är relativt ny i hemlandet. Den första standarden skrevs på 50-talet. I övriga världen är podengo fortfarande ganska ovanliga men är på stark frammarsch. I Sverige har rasen funnits sedan i slutet på 90-talet. De finns i två hårlag, släthår (liso) och strävhår (cerdoso), och i tre storlekar. Vi har den lilla strävhåriga varianten.

En podengo är en mycket härdig och frisk hund. Den strävhåriga varianten ser närmast ut som en liten terrier men podengo är ingen terrier utan tillhör vinthundsklubben och tävlar i gr 5 och räknas till urhundarna. Den lilla podengon väger mellan 4-6 kilo och är 20-30 cm hög.

Pälsen är mycket lättskött. Det är ingen trimras utan de behöver endast kammas regelbundet.

De är mycket lättlärda och är framgångsrika inom både lydnad och agility tex. De är också mycket bra på Lure Coursing, en form av artificiell harjakt.

Generellt är podengon en frisk ras som lever länge. Det är sunt byggda hundar utan överdrifter och de är avlade för att kunna ta sig fram i oländig terräng under en hel dag. Det finns dock fall av patellaluxation (knäledsfel), legh perthes (deformering av höftkulan) och ögonsjukdomar såsom PRA (näthinnesjukdom) och Katarakt (linssjukdom).

När det gäller PRA kan man numera DNA-testa sina hundar för varianterna prcdPRA och crd4PRA och vi kommer att DNA-testa alla våra avelsdjur så att ingen kombination kommer att ge valpar med de sjukdomarna. 

Podengo är envisa, självständiga, livliga, glada, pigga hundar med mycket enerigi. De tycker om människor och trivs i flock med andra hundar.

triss

RAS – rasspecifik avelsstrategi

Standard podengo português

Raskompendium podengo português