Welsh Corgi Pembroke (WCP) härstammar från Wales i Storbritannien. Dess ursprung är okänd men det finns olika teorier. En teori är att de kommit hit med vikingarna och härstammar ifrån västgötaspetsar och en annan teori som säger att det är tvärt om och att de i själva verket har givit upphov till västgötaspetsarna.

Welsh Corgi Pembroke har precis som sin kusin Welsh Corgi Cardigan använts, och ibland även används, som boskapsvallare genom att nafsa boskapen i hasorna. Deras korta ben kommer där väl till pass så att de kan ducka om boskapen sparkar bak ut.

De flesta WCP används i dag som sällskapshundar men det är en ras som behöver någon form av arbete. Det kan handla om olika former av aktivitet men förutom promenader så uppskattar de mycket att tex träna rallylydnad, nosework eller agility. Eller egentligen vilken aktivitet som helst.

Efter arbete kommer dock vila och en WCP älskar att tillbringa tid i soffan eller i husses/mattes knä. De har lätt att koppla av och ta det lugnt men erbjuds någon form av aktivitet ställer de omedelbart upp.

Rasen trivs med andra hundar och med barn. De tar dock lätt kommandot i en hundflock och klättrar i hierarkin ganska snabbt.

För att trivas med WCP ska man ha gott om tid. Rasen passar absolut inte för att ligga ensam hemma större delen av dagen då de behöver både aktivitet och närhet för att trivas. Gör den det så delar den gärna sin tid och sin kärlek till alla i familjen